Reklama

subota, 4. ožujka 2017.

KROFNE SA POSLASTIČARSKOM KREMOM..

Krofne sa poslastičarskom kremom

Sastojci  (6 osoba)

450 g brašna + 50 g za doradu testa
150 g kisele pavlake
100 ml gazirane mineralne vode
30 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
50 g šećera
4 žumanca
60 ml ulja
po želji vanila, korica pomorandže ili limuna
prstohvat soli

Sastojci za poslastičarsku kremu:
300 ml mleka
75 g šećera
35 g brašna ili gustina
prstohvat soli
4 žumanca
1 kašičica vanile ili vanilla paste, a može i mahuna
nekoliko kapi ekstrakta od pomorandže ( ne mora )
50 g putera, iseckanog na kockice
i još:
prah šećer
sitniji kristal šećer izmešan sa 1 kašičicom cimeta

Priprema
1.
Prvo napraviti poslastičarsku kremu i ostaviti je da se dobro rashladi..po izboru, možete kremu napraviti i veče pre, samo pazite, da je ne pojedete pre nego što je upotrebite.
U šerpicu sipati 200 ml mleka,šećer i vanilu ( ja sam koristila vanilla paste ) i dovesti do vrenja.
U metalnu zdelu umutiti žumanca sa prstohvatom soli, dodati brašno i sjediniti u gustu glatku masu,možete dodati ekstrakt po želji a i ne mora. Ja sam dodala nekoliko kapi pomorandžinog ekstrakta.
Kad je mleko provrelo, sipati veoma polako provrelo mleko u masu od žumanca i stalno mutite i tako raditi dok ne potrošite svo mleko.
Vratiti nazad u šerpicu i staviti na ringlu da se kuva, na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne i stalno mešajte sa žicom.
Ostaviti na stranu da se prohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica.
U mlaku kremu dodati puter, koji ste isekli na kockice i mešanjem sjedinite sa kremom.
Pošto se krema stavlja u krofne, nema potrebe da se puter prethodno umuti pa tek onda sjedini sa kremom, ali, ako vi tako volite, uradite po vašem izboru.
Sipati tako pripremljenu kremu u manju zdelicu, pokriti sa providnom folijom da prione za kremu i ostaviti da se ohladi.
Ovako pripremljena krema se može koristiti za razne filove, ili za šta vam je već potrebno.
2.
U malo tople vode izmešati kvasac i kašičicu šećera i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Ako imate suvi kvasac, koji direktno ide u brašno, onda ovaj korak nije potreban.
Svi sastojci neka su vam sobne temperature. Odvojiti belanca od žumanaca i belanca ostaviti za neku drugu upotrebu, ako ih nećete brzo koristiti, zamrznuti ih i ne kasici napisati koliko belanaca je u kesici.
 Brašno prosejati i oduzeti 50 g i ostaviti u vanglici 450 g. U sredinu brašna napraviti udubljenje, dodati ulje, žumanca, kiselu pavlaku razmućenu sa gaziranom mineralnom vodom, prstohvat soli, 50 g šećera, vanilu i ekstrakt po želji ili koricu od pomorandže / limuna,  ( ja sam koristila ekstrakt od pomorandže ) i na kraju dodati nadošli kvasac.
Zamesiti testo rukom ili mikserom, kod mene je to mikserom, i nemojte dodavati više brašna. Testo je meko i lepljivo.
Blago pobrašniti radnu površinu, isipati testo i domesiti testo sa još malo brašna. Testo treba da ostane po malo lepljivo i meko.
Oblikovati u kuglu, ako je testo dobro umešeno, imaćete plihčiće po njemu. Premazati testo sa svih strana sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, oko 45 minuta do sat vremena.
3.
Pobrašniti radnu površinu i istresti testo. Samo mu blago pokupiti stranice, staviti ispod i okrenuti da su stranice odozdole.
Oklagijom rastanjiti testo oko 1 do 2cm debljine, pomoztite se sa malo brašna,i krugom, prečnika oko 8cm, vaditi krugove ali svaki put zamočiti krug u brašno, jer testo je izuzetno meko.
Krugove staviti na pek papir, koji ste posuli sa malo brašna.
Ostatak testa premesiti blago, rastanjiti i izvaditi krugove.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti još pola sata na toplom mestu da krofnice narastu.
Za to vreme zagrejati ulje, ili mast, ako koristite, ali ne sme da bude prevruće, spolja će vam izgoreti a unutra će ostati ne pržene, gnjecave.
Staviti dršku od  drvene varjače u posudu sa zagrejanim uljem i ako vidite mehuriće oko  drške varjače, ulje je spremno za prženje, a ako nema mehurića, sačekajte još malo.
Narasle krofnice stavljati u zagrejano ulje, strana koja je bila gore, sad ide dole u tiganj i otresti ih od viška brašna. Poklopiti i pržiti oko 2 do 3 minuta, otklopiti, okrenuti ih i više ih ne poklapati i pržiti i drugu stranu dok ne porumeni.
Nemojte stavljati previše krofnica, treba vam mesta da možete lepo da ih okrenete i one još narastu prilikom prženja.
Žicu prekriti sa nekoliko kuhinjskih papira i rupičastom kašikom vaditi krofne na papir da se ocede od viška masnoće.
Kad ste završili sa prženjem krofni, ostaviti ih da se ohlade.
4.
Špric sa tanjim i dužim nastavkom za dekorisanje torti, napuniti sa poslastičarskom kremom i u sredinu sa strane ubosti i istisnuti kremu onoliko koliko volite. Pazite da imate dovoljno za sve.
Posuti sa prah šećerom ili uvaljati u kristal šećer, izmešan sa cimetom i poslužiti.
Jedan savet.; nemojte da napunite sve krofne sa kremom, ako će vam ostati za sledeći dan, jer nisam sigurna da krema ne odpusti tečnost i da vam krofne ne budu gnjecave. Napunite onoliko koliko ćete pojesti tog dana. Kod nas su ostale 3 krofne koje su napunjene sa kremom i videću sutra kakve će biti, pa ću ovde dopisati da li se mogu napuniti sve odjednom.
Od ove količine ja sam dobila 23 krofne.


Nema komentara:

Objavi komentar