Reklama

utorak, 28. ožujka 2017.

HAVANA TORTA..




Kora:
4 jaja
5 kašika šećera
4 kašika brašna
3 kašike mlake vode
1 prašak za pecivo

Mikserom dobro promiješati žumanca  sa šećerom, potom dodati vodu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U odvojenoj posudi napraviti snijeg od bjelanaca i umiješati ga u smjesu sa žumancima, i peći na laganoj vatri. Pečeno i ohlađenu koru podijeliti na dva dijela.

Bijela krema:
1 litra mlijeka
400 šećera
3 kesice  želatina
7,5 dl slatke pavlake

Prokuvati zajedno mlijeko i šećer, potom dodati  otopljen želatin. Dobro promiješati dok se želatin ne otopi (ne smije prokuvati). Ostaviti smjesu da se dobro ohladi.
Od pavlake  napraviti šlag i pomiješati ga sa ohlađenom smjesom želatine i podijeliti u dva jednaka dijela. Na tacnu za posluživanje slagati koru-kremu-koru kremu.

Fil:
500 g voća (najbolje malina, kupina)
par kašika šećera
2 kesice želatina
100 ml vode

Na kraju dodati voće i šećer prokuvati. Za to vrijeme ponoviti postupak sa druge dvije kesice želatina: ostaviti u 100ml mlake vode da nabubri, a onda zagrijati na tihoj vatri i dodati vodu, pa promiješati. Tek kad se voće dobro ohladi rasporediti na bijeli fil. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar