Reklama

petak, 24. veljače 2017.

TULJCI, ROLNICE SA ODLIČNOM KREMOM..



Sastojci
Za tuljke:
1 paket od 50 dag lisnatog tijesta

Za kremu:
6 jaja
6 ravnih žlica šećera
1 vanilin šećer
8 srednje punih žlica (10 dag) gustina ili brašna
1 limun – ribana kora
1/2 l mlijeka
10 dag maslaca
Ukrašavanje:
šećer u prahu

ili:
10 dag listića badema ili
sjeckani bademi i lješnjaci
1 bjelanjak

Priprema
1.
Pribor
Tuljci:
1.
Pobrašnite radnu površinu pa tanko razvaljajte jedan komad lisnatog tijesta u pravokutnik dimenzija 36 x 30 cm. Izrežite na trakice široke 3 cm pa spiralno motajte oko svakog tuljka s tim da se rubovi preklapaju (uvijek preklapajte preko pola prethodno namotanog dijela tijesta). Ja tuljke ničim ne mažem jer mi se nikada nisu zalijepili.
Od jednog komada lisnatog tijesta dobit ćete 12 tuljaka.
2.

Tuljke složite na suh lim (neće se zalijepiti), malo ih razmaknite i pecite 20 minuta na 200”C ili dok malo ne porumene.
Dok se tuljci peku isti postupak ponovite i sa drugim komadom lisnatog tijesta.
3.
Vruće tuljke pažljivo odvojite od kalupa, nemojte stiskati da ih ne zdrobite (držite u krpi da se ne opečete, pa lagano kalup stisnite, zavrtite i povucite van). Ohladite i punite kremom.
Krema:
1.
Stavite mlijeko na vatru da uzavre, par žlica ostavite sa strane.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa umutite u čvrst snijeg, ostavite sa strane.
Žumanjke odmah stavljajte u posudu u kojoj ćete kuhati kremu. Pjenasto ih umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ribanu koricu 1 limuna i 8 žlica gustina, srednje punih. Razrijedite sa onim odvojenim mlijekom.
2.
U žumanjke polako ulivajte uzavrelo mlijeko, dobro promiješajte da se ne stvore grudice. Uključite mikser i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne stalno miksajući.
Kad se krema zgusnula umiješajte maslac, a kad se maslac istopi, maknite sa vatre i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Miješajte ili miksajte najmanjom brzinom dok se sve ne poveže.
Hladnom kremom puniti tuljke.

Nema komentara:

Objavi komentar