
SASTOJCI
Biskvit
- 2 kom žumanaca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 1 kašika mlijeka
- 1 kašika brašna
- 1 kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 1/2 praška za pecivo
- 3 kom bjelanaca
- 2 kašike šećera
Krema
- 2,5 dl mlijeka
- 1 kom puding od vanilije
- 1 kom žumance
- 2 kašike šećera
- 1 kom vanilin šećer
- 100 g putera
- 50 g čokolade
Priprema
1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca.
Izmiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo.
2.
Žumanca mutiti sa 1 kašikom šećera da masa postane pjenasta i šećer se istopi. Postepeno dodavati ulje muteći neprekidno. Dodati mlijeko i mutiti da se sve sjedini. Dodati izmiješane suve sastojke u sve sjediniti.
3.
Bjelanca mutiti, postepeno dadavati 2 kašike šećera i mutiti dok masa ne postane gusta i sjajna.
4.
Bjelanca dodavati u tamnu smjesu postepeno u 3-4 navrata i miješati kašikom ili mikserom najmanjom brzinom.
5.
Pleh oko 23×30 cm obložiti papirom za pečenje premazan sa malo ulja, sipati smjesu i peći na 180 C. Pečen biskvit ohladiti.
6.
Puding i žumance razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva, sipati puding i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa prethodno umućenim puterom.
Odvojiti 1/3 smjese, pomiješati sa istopljenom čokoladom.
7.
Ohlađen biskvit filovati na papiru za pečenje, premazati žutim filom, po sredini malo deblje, prema krajevima sve tanje, po sredini staviti tamni fil u obliku valjka. Preklopiti biskvit zajedno sa papirom za pečenje, ivice lagano pritisnuti i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar